onsdag 12 oktober 2011

Den visionäre majoren

Säga vad man vill om Mj Björklund, men han är inte rädd för att sticka ut hakan.

Sverige skall avskaffa värnskatten och minska marginalskatteeffekten. Sverige skall bygga ut kärnkraften. Sverige skall gå med i EMU fullt ut. Sverige skall få ökad flexibilitet på arbetsmarknaden.

Oj, oj, oj. Att redan nu gå ut med vad man vill göra under de närmaste mandatperioderna, det är visionärt så det räcker. Snacka om att sticka av mot de andra partierna som hankar sig fram budget för budget och som är livrädda för att vara visionära.

För moderaterna och socialdemokraterna vore det antagligen ett ordentligt självmål att vara för visionära. Vi törstar ofta efter det, men jag är inte säker på att väljarna skulle belöna det. Det gäller att få med sig även de som bara vill åka med en hållplats.

Men för de mindre och ständigt utrotningshotade partierna kanske detta är en smart strategi. Kanske kan folkpartiet på detta sätt locka till sig moderater som tycker att den statsbärarande Fredrik blivit lite väl närsynt. När moderaterna inte gärna pratar om vad de skall göra bortom budgetåret och absolut inte bortom mandatperioden, och ogärna pratar ideologiskt om varför de genomför sin politik, då kan det kännas uppfriskande med någon som vågar säga ifrån. Högavlönade skall få behålla mer av sin lön! Vi skall inte ha ”studieskatt”! Skit i riskerna, vi måste ha el och då är det enklaste sättet att bygga kärnkraftverk! Här har vi en kille som pekar med hela handen, och som gör det utan att darra på rösten.

Värnskatt och sänkta marginalskatter är väl knappast en politik för att locka tveksamma sossar till den mörka sidan, men visst kan det finnas de som lockas av en tydlig linje i EMU-frågan, som gärna ser en utbyggnad av kärnkraften och som skulle kunna leva med lite uppluckringar i arbetsrätten. Kanske kan tydlighet löna sig?

Jag önskar ingen att bli folkpartist, men det hade varit roligt om man tjänade på att vara tydlig och lite långsiktig. Dessvärre tror jag inte att det är så, kanske inte ens för folkpartiet.

Läs även andra bloggares åsikter om folkpartiet och om politik.
Läs andras kloka tankar på netroots.

Inga kommentarer: