måndag 14 mars 2011

En fantastisk idé!

- Hej, jag heter A Tjärnkraft och jag har en ny idé.
- Jaha, och vad går den ut på då?
- Jo, jag har kommit på ett sätt att framställa elkraft!
- Jaha, ja ström behöver vi ju så det låter intressant, hur går det till då?
- Jo, man bygger en jättedyr anläggning och sedan så fyller man den med ämnen som är så farliga att miljontals människor kan dö om det kommer ut på fel sätt.
- Jaha, det låter ju jättebra!
- Jepp, och inte nog med det! Dessutom ser jag med min idé till att avfallet som blir kvar, även om allt går rätt till, är superfarligt i ett par hundra tusen år!
- Nej men, det verkar ju jättepraktiskt!
- Du kan tro ja! Som om inte detta vore nog så är framställningen av råvaran till denna energiform jättefarlig och orsakar stora miljöskador där råvaran bryts och förbereds.
- Toppen! Det är alltså miljöfarligt innan, jättefarligt under tiden och farligt i flera hundra tusen år efteråt. Dessutom är det dyrt. Det låter som något vi skall satsa på, kan man få en sådan anläggning snart?
- Nej, det tar jättelång tid att bygga också, det glömde jag säga. Dessutom kan avfallet användas till de farligaste vapen mänskligheten känner till. Med lite upparbetning kan man faktiskt spränga hela jorden med en knapptryckning!
- Ja, det avgör saken. Vi tar väl en tolv stycken till att börja med, så kanske vi kan bygga fler sedan. Det finns inget sätt att göra det ännu dummare?
- Jo, faktiskt finns det det! Vi kan låta privata vinstintressen driva alltihop så ökar risken för att ekonomiska intressen får gå före säkerhet och miljö. Det brukar alltid funka. Då kan vi stoppa överskottet i fickorna på privata direktörer och kapitalister så att samhället inte får den nyttan av det heller.
- Ja, fantastiskt!!! Men… kan vi inte hellre låta samhället stå för byggkostnaderna, ta smällen om det går åt skogen och sedan sälja anläggningarna till privata intressen när de stora kostnaderna är tagna? Så brukar vi ju göra med annan allmän egendom vi ger bort till de redan rika.
- Ja, så kan vi göra det. Då blir det ju riktigt dåligt för de allra flesta, och så blir några få riktig rika, om de nu hinner nyttja det innan det smäller.

2 kommentarer:

AnnaPia sa...

WOW tackar för underbar läsning!!

Anders sa...

Älskar dig AnnaPia!