fredag 14 oktober 2011

Ang Daniel Suhonens text i SvD

Nej Daniel, det finns inga nyliberaler i socialdemokratiska partiet!

Det är helt klart att det finns politiska spänningar inom socialdemokratiska partiet. Det är ganska logiskt med tanke på att det är ett parti som tills nyligen skulle omfatta 4 av 10 svenskar (även om denna skara nu krympt till tre).

Det finns de som fortfarande tror på klasskamp av marxistiskt slag, de som betonar miljöfrågorna, de som ser till arbetstillfällena i första hand och en massa andra. Ingen socialdemokrat är lik en annan, och vi ser lite olika på saker och ting.

Det finns socialdemokrater som tycker att RUT kan vara ett bra sätt att hjälpa medelklassfamiljerna att reda ut sina vardagspussel, och det finns de som känner att det är ännu en klassbaserad orättvisa att subventionera hushållsnära tjänster för de som redan har det ganska bra när de flesta trots denna subvention inte har råd att köpa in hjälp.

Det finns socialdemokrater som tycker att vissa skillnader i ekonomiskt utfall kan vara motiverat utifrån faktorer som utbildning, flit och tur med förutsättningarna, och det finns de som ser alla olikheter i ekonomiskt utfall som grymma orättvisor som med politiska medel bör jämnas ut.

Det finns en massa olika åsikter samlade i vårt parti.

MEN det finns inga nyliberaler! Det finns ingen i vårt parti som tycker att den som inte har råd inte skall få sjukvård. Det finns ingen i vårt parti som tycker att den som inte själv kan försörja sig skall ligga och dö på gatorna, helt beroende av välgörenhet och allmosor. Det finns ingen i vårt parti som tycker att utbildning är något för de som har föräldrar som kan betala för den.

Vi skall vara försiktiga med etiketter rent allmänt, och när de används så skall de användas med respekt och i syfte att beskriva någon form av verklighet. Du håller inte med dem du kallar högersocialdemokraterna från Stockholms län, och det är din självklara rätt. Men att kalla dem nyliberaler är bara löjligt, och det skapar en onyanserad debatt som bara de riktiga liberalerna i moderaterna och deras kompispartier tjänar på.

Med detta inte sagt att det inte kan finnas synpunkter på åsikter som förfäktas av socialdemokrater. Jag har massor av synpunkter till både höger och vänster. Visst skall vi ha en debatt internt, och visst skall den debatten kunna föras till och med på SvD’s debattsidor. Teorin om att det finns läckor som drabbar Håkan Juholt, och därmed hela partiet, och att dessa läckor kan ha just det ursprung som du pekar på, kan säkert äga sin riktighet. Detta är inte bra, och detta skall vi reda ut. Men som sagt, vi måste försöka undvika ord som kommunist och nyliberal när vi pratar med varandra. Höger och vänster är illa nog, men de orden beskriver i alla fall en skillnad som kan finnas.

Mer om vad en "högersosse" kan tänkas vara här, här och här. Och säkert i massor av andra inlägg på denna blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om Suhonen, om socialdemokraterna och om politik.
Läs andras kloka tankar på netroots.

Inga kommentarer: