fredag 12 november 2010

Ny partiledare sökes.

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti har utlyst platsen som partiledare och statsministerkandidat. Den sittande partiledaren kommer med stor sannolikhet att söka, men det finns plats för fler sökande.

Jag tänkte i all blygsamhet lansera några kandidater, och i återvinningens tecken tänkte jag att man kanske kunde titta efter någon som redan har erfarenhet av att vara partiledare.

Maria Wetterstrand. Sveriges mest haussade politiker lär enligt uppgift stå utan parti att leda nästa år. Maria är ung, intelligent, vältalig, välutbildad och ser dessutom bra ut. Hon har erfarenhet av regeringsnära arbete, hon har suttit (och sitter) i riksdagen och hon delar åtminstone en del av socialdemokratins värderingar. Maria går hem i stugorna, och framförallt i de stugor som socialdemokraterna själva har lite svårt att gå hem i.

Bengt Westerberg. Den nu lätt åldrade socialliberalen har erfarenhet av att lyfta partier som gjort dåliga val. Bengt har en alldeles egen effekt som innebär att man mer än dubblar sin andel av rösterna från ett val till ett annat. Bengt har erfarenhet av partiledarjobbet, han har varit vice stadsminister och han har så många akademiska examina att han kan dela med sig av dem till akademiska överliggare. Bengt har under senare år belastat sitt rykte en aning genom sitt välbetalda engagemang i en ideell organisation men han lär ha en programmerbar hjärna så eventuella defekter kan säkert lösas med en buggfix.

Gudrun Schyman. En gammal Marxist-Leninist med erfarenhet av partiledarjobbet från flera olika partier. Gudrun är van vid att byta parti, hon har arbetat nära socialdemokratin under många år, hon har arbetslivserfarenhet både som riksdagskvinna, postanställd, socialarbetare och företagare. Gudrun har egna erfarenheter av både skattesystemet och det andra systemet. Gudrun skulle kanske kunna ta med sig en del av sitt nuvarande parti och därmed stå för ett välkommet tillskott av både medlemmar och idéer.

Kanske skulle någon av dessa kunna stå för det nytänkande som partiet enligt alla bedömare behöver. Inom näringslivet är det inte ovanligt att man tar in någon utifrån när man kört fast, och då gärna någon med relevant erfarenhet av det tilltänkta jobbet. Alla tre har tidigare tagit partier till nya höjder.

Läs även andra bloggares åsikter om socialdemokraterna och om politik. Läs även kloka tankar på netroots.

Inga kommentarer: